Miras Hukuku

Miras Hukuku

    Miras Hukuku Nedir?

    Hukukumuzda önemli bir yer kaplayan Miras Hukuku esas olarak 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile düzenleme altına alınmıştır.  Türk Medeni Kanunu’nda geniş bir yer tutan miras hukuku temel olarak kişinin ölümünden sonra malları üzerinde yapmak istedikleri ölüme bağlı tasarrufları ve ölümleri halinde mirasa konu mallarının (tereke) yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında ne şekilde paylaştırılacağını, borçlarının nasıl ve hangi sırayla ödeneceğini inceleyen bir hukuk dalıdır.

    Miras Hukukunun Temel Kavramları

    • Kanuni Mirasçılık
    • Ölüme Bağlı Tasarruflar
    • Vasiyetname, Miras Sözleşmeleri.
    • Mirasın Kazanılmasında, Mirasın Reddi
    • Mirasın Paylaştırılması şeklinde özetlemek mümkündür.

     

    Miras Hukuku Tarihçesi ve Miras Hukuku Kaynakları

    Türk Hukuk Sisteminde Miras Hukuku’nun tarihsel süreci bakımından dönemlere ayırarak inceleme yapmak daha sağlıklı sonuç verecektir. Türk Hukuk Sistemi’nin gelişim süreci, Tanzimat’ tan önce Osmanlı Hukuk Sistemi, Tanzimat Dönemi Osmanlı Hukuk Sistemi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hukuk Sistemi olarak ayrılır. Tanzimat öncesi dönemde Hanefi İslam Hukuku yürürlüğü söz konusudur. Buna ek olarak örf ve adetler ve Padişah emirleri de miras hukukunun kaynaklarıdır. Osmanlı’da Tanzimat hareketleriyle birlikte modernleşme hareketleri başlamış ve bunun neticesinde Cevdet Paşa’nın hazırlık komisyonunun başkanlığını yaptığı Mecelle 1858 tarihli Arazi Kanunnamesi ile 1869 tarihli Mecelle-i Ahkam-ı Adliyye kabul edilmiştir. Cumhuriyetin ilanı sonrasındaysa İsviçre’den Medeni Kanun iktibas edilerek yürürlüğe girmiştir. Günümüzde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu yürürlüktedir. miras kanunu tarihçesine kısaca değinilmiştir. Bugün miras hukukunun temel kaynağı, Anayasa‘dır. Anayasa’nın ardından 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu gelmektedir. Özel kaynaklar arasında Miras davaları emsal kararlar, yargıtay’dan emsal miras kararı , Yargıtay miras Kararları yer alır.

    Günümüzde hayatımıza internetin de girmesiyle e-devletten miras sorgulama mirasçılık belgesi veraset ilami sorgulama ,işlemleri kolaylıkla halledilebilmektedir.

    Miras Avukatı

    Miras avukatı ne iş yapar sorusu birçok kişinin aklına gelmektedir. Miras avukatı kişinin ölümü sonrasında mirasçılık hakkına halel gelen kimselerin miras hakkını dava yoluyla almasına yardımcı olmaktadır. Bir örnekle açıklamak gerekirse A kişisi ölmeden önce iki çocuğu vardır. Sahip olduğu tek evi ölümünden evvel muvazaa ile tek çocuğuna satarsa diğer çocuğunun ölüm sonrası miras hakları zedelenmiş olmaktadır. Miras hukuku avukat tavsiye bakıldığında miras avukatlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple hakkına kavuşabilmesi için istanbul’un en iyi miras avukatına ihtiyacı vardır. Miras avukatı iletişim yoluyla miras avukatına ulaşabilir ve bu konuda hukuki yardım alabilirsiniz. İstanbul miras avukatı , Kocaeli miras avukatı her türlü miras hukuku sorununuza yardımcı olacaktır.

    Miras Avukatı Ne Kadar Alır?

    Bu konu özellikle Avukatlık Asgari ücret tarifesini ilgilendirmektedir. Bu tarifeye göre avukatın alması gereken taban miktar belirlenmiştir. Bu miktara göre taraflar sözleşme serbestisi çerçevesinde anlaşma sağlayabilirler.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    error: İÇERİK KORUMALIDIR.
    Konuşma Başlat
    Danışma Hattı
    Merhabalar,
    Uzman Avukatımız sorunuza en kısa sürede cevap verecektir.